torstai 6. elokuuta 2020

Länsirannikon leirintäalueiden jalokivi: Kustavin Lootholma

Länsirannikon tämän retkemme viimeinen pysähdyspaikka oli Kustavi ja sen erinomaiseksi osoittautunut leirintäalue Lootholma. 

Jo ajomatka Kustaviin Raumalta oli mieluisa – kauniita maisemia ja mukava pysähdys Uudessakaupungissa. Kävimme ystävämme Kipan tunnelmallisessa Vihreä lammas -liikkeessä (ks. http://www.vihrealammas.fi/) ja nautimme mainion lounaan (Saaristolaispöydän) maineikkaassa Pooki-ravintolassa. Ja sitten illaksi Kustaviin.

Tunnelmallinen Vihreä lammas -kauppa Ukissa


Pookin ansiokas Saaristolaispöytä


Kuten aiemmista kirjoituksistani käy ilmi, pidin Oulun Nallikarista, Kokkola Campingistä, Naantali Campingistä ja Rauman Poroholmasta, mutta rajallisenkin kokemukseni pohjalta voin todella suositella Lootholmaa (ks. https://www.lootholma.fi/) . Kaikki leirintäalueella oli uutta, puhdasta ja toimivaa! Ensi kesänä Lootholma paranee entisestäänkin, kun alueella avataan uusi ravintola. Kumppanini nautti aamuisin meren rannalla olevasta saunasta, ja alueen palvelut riittivät mainiosti asuntoautolla liikkuvalle. Kustavin keskustakin on parin kilometrin päässä.

Meillä oli polkupyörät matkassa, ja Raumalta löysimme Utelle vielä sähköpyörän. Tämä ”hybridimalli” eli asuntoautolla paikkakunnalta toiselle liikkuminen ja polkupyörillä paikallisesti liikkuminen on todella hyvä yhdistelmä. Kustavista innostuimme yhdessä pitemmille pyöräretkille. Ensimmäisenä päivänä länteen ja lossilla Vartsalan saarelle ja siellä Vuosnaisiin asti ajo, jossa oli laiva juuri lähdössä Ahvenanmaalle Brändöhön. Nopealla päätöksellä kyytiin – fillaroitsijoille edestakainen matka maksoi ruhtinaalliset kuusi euroa (ja isolla asuntoautolla olisi ollut kyllä tyyristä). Mukava kolmen tunnin ajelu Brändössä ja sitten takaisin Kustaviin. Energiatankkaus tietysti Ahvenanmaan kuuluilla pannukakuilla!

Brändöön kauniita maisemia - osa 1

Brändöön kauniita maisemia - osa 2


Toisena päivänä sitten Kustavin saaren eteläpäähän ja 35 minuutin laivamatka Iniöön, jossa myös mukava fillarointikierros. Täällä oppi ymmärtämään, kuinka elintärkeää ympärivuotinen laiva- ja lossiliikenne on saarten asukkaille. Tuntui oudolle tilata lossi vain kahdelle pyöräilijälle vastarannalta, mutta eipä muuten olisi ylitse päässyt.

Polkupyöräilijöitä on varsinkin tänä kesänä Turun saaristossa ollut runsaasti liikkeellä, ja oman kokemuksemme polkupyörällä oli mukavaa liikkua. Pyrimme valitsemaan sellaiset reitit, jotka olivat hiljaisempia ja joilla ajaminen oli mukavampaa – teiden pientareet eivät ole järin leveitä ja raskasta liikennettäkin on kohtuullisen paljon.

Tutustukaa Turun kauniiseen saaristoon – ja ottakaa tukikohdaksenne hieno Kustavin Lootholma. Siitä ei suomalainen leirintäalue paljoa parane!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti